Ons verhaal: plezierige blogs
Hieronder de blogs van ASC Eindhoven. Samen delen we veel ludieke/handige kennis over Agile & Engineering. 
Wil je als lid van ASC Eindhoven ook een blog plaatsen, mail dan asc.eindhoven@gmail.com.  

We werken samen met plezier verder

Geplaatst 3 mrt. 2013 13:35 door Koen Aben   [ 5 mrt. 2013 20:32 bijgewerkt ]

Volgende meeting zaterdag 30 maart: onze open dag!
Onze Eindhovense engineers werken aan de groei van de hackerspace voor onze software engineering community. We hebben een aantal thema's: o.a. het realiseren van goede ruimtes, een hackerspace voor kids en het uitdenken van ons mooie hackerspace museum. Zaterdag 30 maart houden we Open Dag bij onze hackerspace: iedereen is van harte welkom voor een kijkje in onze keuken. Inschrijven voor de open dag kan via deze url.

onze open dag: vele hacking tools zowel voor software als hardware

Meeting Hackerspace patterns: help mee ;-)
Eind februari hebben we een kleinschalige ASC Eindhoven bijeenkomst gehouden over het ontwerpen van een Hackerspace. Sven van de gerenommeerde Duitse hackerspace C4 gaf een hele leerzame presentatie over hackerspace design patterns. Erna hebben we met een grote groep actievelingen veel gepraat over hoe we nu het beste kunnen voortbouwen aan onze Eindhovense software engineering community. Meehelpen kan via deze link.

Werkruimte van C4: uitvinders van de hacker space design patterns

Meeting Plein Overheid
Midden februari organiseerden we ons 10e ICT cafe: een erg gezellig jubilieum! Wim Essers van Plein Overheid sprak ons toe over het fraaie product pleio. We hebben erover twee fijne blogs geschreven die ons blijven stimuleren tot innovatie met pleio (hier en hier). Tevens willen we GroenLinks gemeenteraadslid Hans van Zijl heel hartelijk bedanken voor zijn zeer inspirerende bijwoning. We houden heel graag contact en blijven goede innovaties delen voor de ICT sector in onze gemeente Eindhoven. De meeste innovaties komen natuurlijk voort uit onze wekelijkse hackerspace, die iedereen via de meetup kan bijwonen. 

ASCEindhoven: meer dan een community

Geplaatst 10 feb. 2013 14:37 door Koen Aben   [ 17 feb. 2013 07:51 bijgewerkt ]

Ons maandelijkse ICT cafe 
Afgelopen ICT cafe over GIT was een groot succes. Paul Wagener had diverse GIT tutorials voorbereid waaronder deze. Het publiek kon dankzij de goede adviezen  opdrachtjes doen samen met andere engineers en hierdoor snel vertrouwd raken met GIT. Paul Wagener is een uitstekend docent en het publiek smulde van de leuke coding opdrachten. Onder het publiek zat ook Rob Westgeest, een van de oprichters van de XP beweging een acht jaar geleden en ook hij was erg aangenaam onder de indruk. Verder zijn we bij MADSpace erg enthousiast over over Github.org: iedereen kon ermee in weinig tijd deelnemen aan ons Open Source project. We zullen Github ook vaker gaan gebruiken in onze hacking sessies; heel gemakkelijk om vrijblijvend een goed archief op te bouwen van leuke coding activiteiten! 

Voortdurend groeiend in gedachtegoed
Na afloop keken we vooruit naar ons event op 13 februari, waarop we meedenken aan kennisplatform Pleio.nl. Er waren veel vragen vanuit het publiek waarom we de samenwerking zoeken met de politiek en het waarom van https://asceindhoven.pleio.nl. Het antwoord hierop is simpel, ons goede doelen platform realiseert een geschikte basis omdat het veel goeds te bieden heeft voor de maatschappij. Verder wilden sommigen heel graag weten watvoor organisatie we precies zijn. Het antwoord hierop is ook vrij eenvoudig, we zijn in hoofdzaak een opbouwende community voor ICT technici. In Eindhoven bouwt men zorgvuldig aan een goede community, zo hebben we de wekelijkse hackerspace avonden (MADSpace) en regelmatig aangevuld met gerichte community avonden van het goede doelen platform (ASC Eindhoven). We hebben inmiddels heel veel gedachtegoed, netwerk en docenten samengebracht waarmee we als community veel goeds kunnen bereiken. Daarbij zijn wij een unieke community voor ICT technici, in die zin dat we graag regelmatig samenkomen EN graag veeel ICT vakkennis (online) delen.

Een plezier voor Eindhoven
De burgemeester kan trots op ons zijn, immers hij heeft met ons een uniek initiatief. Weliswaar doen we op het oog voor sommigen niets bijzonders, technische kennis delen gebeurd immers overal, echter als Eindhovense engineers bouwen we aan een gratis vakcommunity voor engineers in deze regio en dat is in Nederland uniek. En dat in een stad met een tekort aan 60.000 technici. Vanwege ons goede gedachtegoed voor Eindhoven kunnen we onszelf zien als een sociale innovatie. Ons politieke netwerk is in korte tijd dan ook heel veel gegroeid. Zo kunnen we eenvoudig publiceren voor het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks, participereren met Rotterdam Vakmanstad en ook behulpzaam Agile Holland steunen.  Dit is mi omdat we in lijn liggen met deze maatschappelijke trend: dat burgers steeds meer gaan bijdragen aan hun lokale leefwereld (hun persoonlijke samenleving) en hiermee eigen verantwoordheid heel zinvol invullen. Het is dankzij internet steeds gemakkelijker om lokaal te participeren in goede doelen. 'Community opbouwen' is een erg trendy politiek topic, want burgers kunnen zo zelf de eigen samenleving vormen, zonder dat hierbij de overheid nodig is. Zo  kunnen wij als engineers deze Eindhovense community verder uitbouwen tot een sterke organisatie ten behoeve van de regionale technici: eentje die nog meer het bedrijfsleven zal aanspreken en tevens de engineers in Eindhoven. Samen hebben we opbouwende mogelijkheden genoeg en blijven we als community vrijblijvend groeien naar meer. 

Wil je meehelpen, neem dan contact op of stel vragen op ons publieke forum (het beste reageren we in de weekenden). 
   

De laatste tijd krijg ik regelmatig de vraag: wat is ASC Eindhoven nou precies? Het beste antwoord dat ik dan kan geven is dat dit een groeiend platform is van een erg leuke Eindhovense ICT community. 
Zelf ben ik als techneut tevreden met dit antwoord, echter buitenstaanders begrijpen soms nog weinig van deze concepten. Gelukkig betekenen we samen veel meer: zoals een erg leuk cafe, heel veel innovatief gedachtegoed en een plezier voor Eindhoven. 

Werken via social media

Geplaatst 3 feb. 2013 14:01 door Koen Aben   [ 3 feb. 2013 23:17 bijgewerkt ]

Allereerst goed nieuws: ons organisatie ontving deze week aardige interesse van Agile Holland om dit jaar mee te denken over Agile initiatieven in Nederland EN successen te delen. We doen het blijkbaar in Eindhoven erg goed samen! Komt vast door onze leuke codefests: enkele ASC teamleden hadden dit weekend al veel zin in onze aanstaande codefests, hopelijk net zo leuk als eind 2012;-). In ieder geval hebben we dit weekend al volop bier, chips en hotdog broodjes ingeslagen. De genodigde vakdocenten van dit groeiende ICT netwerk hebben veel moois voor ons in petto, hieronder staan de 2 avonden toegelicht: 

- Woensdag 6 februari geeft Open Source expert Paul Wagener in ons ICT cafe handige uitleg over GIT en social coding via http://github.com. Allereerst toont hij hoe versie management van code hierdoor vergemakkelijkt en verder ontwikkelen we een avondje gezamenlijk in Open Source via de social media tooling van github.com. Dit zorgt voor een lichtere, krachtige basis voor Open Source realisatie in de praktijk. Samen met andere Open Source experts geeft Paul begeleiding in verschilende GIT tutorials en we maken er natuurlijk een leuk & leerzaam codefest van! 

- Woensdag 13 februari demonstreren de oprichters van www.Pleio.nl, waarom ze een Europeese hoofdprijs voor intranetinnovatie hebben ontvangen. Het social colloboratie platform maakt op vernieuwende wijze online burgerparticipatie mogelijk. Burgers kunnen online samenwerken in digitale werkplekken. Momenteel wordt deze social media tool gebruikt door ongeveer 50.000 gebruikers. Ikzelf heb er al vele blogs kunnen organiseren: blogt erg comfortabel en het lijkt een handig aanvullend medium om de prive-organisatie van onze ICT cafe avonden op te plaatsen.
 Op woensdagavond 6 februari: social coding met Github. van 19:00 tot 22:00 (inschrijfformulier en meetup)  Op woensdagavond 13 februari: social collaboration met pleio/nl
 van 19:00 tot 22:00 (extra infoinschrijfformulier en meetup)

Werken via social media
Toevallig hebben de 2 avonden deze sterke overeenkomst: social media voor het werk. Zowel Github.com als pleio.nl zijn beiden vooruitstrevende social media tools, het zijn eigenlijk twee doelgerichte variaties op facebook.com. Github is optimaal gericht op gezamenlijke coding, pleio is optimaal gericht op gezamenlijke kennisopbouw. Natuurlijk hoef je niet deze nieuwe social media vormen te gebruiken, net als je facebook nooit hoeft te gebruiken. Alleen sociale media verrijken wel je ervaring: Github.com voegt extra dimensies toe aan je Open Source liefhebberij (is tevens inmiddels de standaard Open Source repository geworden) en ook www.Pleio.nl levert een rijke schat aan ervaringen van online samenwerkende burgers.

Social media kan dus steeds beter voor werksituaties worden ingezet, zoals pleio en github tonen. Facebook had in het begin ook veel weerstand, immers prive gegevens delen we het liefste niet publiekelijk en al helemaal niet met een commercieel Amerikaans bedrijf. Echter, langzamerhand merken we dat ook deze sociale media tool steeds meer massaal wordt gebruikt. Iedereen zit immers op facebook: we vinden tegenwoordig het delen van ludieke content met vrienden heel normaal, eenvoudig en leuk. Facebook geeft ons een nieuwe ervaringswereld voor vriendschappen en we gebruiken het soms dagelijks, ook om elkaar meer te ontmoeten. En nu levert social media zelfs ook in ons werk een vooruitgang!

Tenslotte bevalt de samenwerking met GroenLinks vrij aardig. Het voordeel van samenwerken met een politieke partij is dat we hierdoor steeds meer groeien in gedachtegoed, dat ook kan worden gesteund buiten de ICT en binnen de politiek. We hebben goede opties om te samenwerken met het wetenschappelijk bureau en http://groenlinksdenktmee.pleio.nl werd tevens vorige week positief benoemd in officiele notulen. Verder, en dat is nog veel leuker, heeft ook GroenLinks veel interesse voor vakmanschap, tevens de opzet van dit ICT platform. Daarover volgende week meer, tot dan! ;-)
 Humor met Calvin en Craftsmanship ;-)

De Eindhovense ICT community

Geplaatst 25 jan. 2013 11:14 door Koen Aben   [ 2 mrt. 2013 03:25 bijgewerkt ]

Eindhoven is blij met ons
We hebben in Eindhoven een bijzonder nuttige ICT community opgebouwd met een eigen gratis Academie. Dit goede nieuws communiceerde ik deze week zowel met de heel geinteresseerde adviseuse van onze burgemeester als naar het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks. En we kunnen dit duurzaam&gratis voor regio Eindhoven, aangezien we als community voldoende docenten en bedrijven vertegenwoordigen die de Academie met plezier maandelijks of vaker blijven steunen in leuke avonden. De gemeente Eindhoven, bijvoorbeeld de burgemeester zelf, wil ons wel eens publieke goede aandacht geven in 2013. Het goede is verder dat we met deze vakacademie een basis voor vakmanschap voor ICT technici hebben gerealiseerd, die eigenlijk vrijwillig kan lopen. We hebben hierdoor als organisatie zijnde de vrijheid om ons platform verder te sturen naar nieuwe belangen voor de vakcommunity.  

Goed voor (Eindhovense) maatschappij
Binnen een half jaar is de community gegroeid tot stabiele ICT Academie: de 1e in NL! Een ICT community is officieel een privaat initiatief, alleen onze organisatie streeft ernaar om een duurzaam publiek basisje te krijgen, aangezien communities voor structurele verbetering van de ICT sector zorgen. Zo kan dankzij de community, politiek ook beleid bedenken voor technici via vertegenwoordigers van de technici zelf. Hierdoor zal ook onderwijs en bedrijfsleven profiteren van de invloed van vakmensen voor de doelen die zij nastreven. De maatschappij heeft verder behoefte aan het leveren van vakmensen (en -niet- slechts technici). Het ICT werk is namelijk veelzijdig en foutgevoelig. We zoeken als ICT sector al jaren naar hoe we de ICT projecten kunnen verbeteren. Deze projecten hebben vooral vakmensen nodig die dankzij de vele vakkennis overal in kunnen meedoen.

Politiek samenwerken voor innovatie: allereerst met GroenLinks
Onze organisatie is een goede doelen initiatief voor economische groei en zal dus bij elke politieke partij passen. Onze organisatie werkt al extra goed samen met GroenLinks omdat deze in principe voor ons altijd goede vakruimte beschikbaar heeft (wekelijks zelfs, via ASC docent Rene Pare en in gemeenteraad Waalre). Tevens weten we dat deze partij innoveert, open staat voor vernieuwende initiatieven als communities en zelfs pro-actief richt op netwerken via hun bloeiende netwerk-initiatief Klub Kobalt. GroenLinks heeft tevens een sterke landelijke ICT werkgroep en staat open voor (onze) ICT community samenwerking. Daarbij is GroenLinks in wezen goede partij voor de progressiviteit en dus voor ons vernieuwende vakidealisme. Om belangen van ons ICT technici cafe en politiek duurzaam te verenigen is het http://groenlinksdenktmee.pleio.nl opgericht. Dit pleio kantoor (zie 13 februari) is bedoeld voor opbouwende, doelgerichte burgerparticatie en om het draagvlak voor goede communities te vergroten (opdat we dialogen kunnen opzetten ten voordele van onze goede doelen). Inmiddels zijn al vele werkplekken ingericht voor doelgerichte digitale samenwerking en komen 13 februari Pleio experts langs om verder te helpen. 
In februari hebben we 2(!) promotie avonden voor Vakmanschap (ASC) in Eindhoven
Op woensdagavond 6 februari van 19:00 tot 22:00: (inschrijfformulier en meetup)
Agile, CVS en GIT:
Onze Eindhovense alleskunner Ir. Paul Wagener demonstreert bij MADLab.nl de kracht van GIT: het lichtere en krachtigere versie management systeem voor software- en documentatie. Freelancer Paul Wagener gebruikt verder de publieke social media voor coding genaamd github al vele jaren (zie https://github.com/PaulWagener/) en vertelt er graag kort de werkvoordelen van. Samen met de ASC engineers voor het promoten van Open Source geeft hij die avond leuke tutorials met GIT. Een feestelijke engineering avond 'GIT met guts'

"Wilt u in een avond alles weten van GIT, een van de meest innovatieve tools in software engineering? Kom dan op 6 februari naar ons codefest met gratis drank&versnapingen!"

Op woensdagavond 13 februari van 19:00 tot 22:00: (extra infoinschrijfformulier en meetup)
Agile, Het Nieuwe Werken en Pleio:
 Grenzeloos samenwerken. Dat is de gedachte achter Pleio.nl, een overheidsbreed online platform dat mensen, techniek en functionaliteiten verbindt. En dat allemaal met het Open Source product Pleio. Onlangs werd Pleio beloond met de Intranet Innovation Award 2012, een internationale prijs voor innovatieve intranetconcepten. Harrie Custers en Wim Essers (Het Nieuwe Werken evangelisten EN Pleio oprichters) doceren over de nieuwe manier van werken die met dit platform gepaard gaat. Bovendien worden development workshops gegeven met leden van de community.

Wij zijn Agile en willen burgers doelgericht online laten samenwerken!

Met tools & veel humor gaan we heel Agile werken via dit omvangrijke ICT platform!"

NB. Via http://groenlinksdenktmee.pleio.nl communiceert ASC Eindhoven met de Politiek onze ICT dialogen. Kernleden die willen meehelpen: het is echt heel erg leuke software! ;-)


Innovatie meets politics

Geplaatst 20 jan. 2013 08:35 door Koen Aben   [ 21 jan. 2013 12:23 bijgewerkt ]

Inleiding: dank onze docenten!
Afgelopen maandag hadden we ontzettend veel plezier bij TASS Eindhoven. Uiteraard met veel dank aan onze deskundige docenten Tim Hemel en Ferdinand Veldmans die uitstekende lesstof hadden voorbereid. Allereerst richtte security trainer Tim Hemel zijn verhaal (van de NLUUG conferentie) nu op ons publiek van Agile experts. Hij vertelde met name dat het ontzettend moeilijk is om een cultuur te realiseren met voldoende draagvlak voor security. Niet alleen is er vaak onvoldoende geld, vaak is er ook onvoldoende vakmanschap in de organisatie aanwezig en worden fouten zo te laat ingezien: hij had dus vele tips voor het realiseren van draagvlak. Daarbij kwam XP expert Ferdinand Veldmans met enkele hele goede Agile oplossingen. Zo had hij een geweldige Agile tool uitgedacht voor het inzien van de belangrijkste security prioriteiten tijdens de iteraties. Na afloop kregen de bezoekers ook handig Security lesmateriaal mee. Voor 30 vaktechnici een geweldige, leuke, rijke Security avond. Dank vele experts!
In onze avonduren leren we snel, veel en makkelijk van elkaar als ICT engineers. Alleen we hebben hiervoor zelf geen vakruimtes. Een half jaar geleden begon ik met leuke engineers in Eindhoven te werken voor het goede doel, onder de naam ASC Eindhoven. Onze missie staat nog steeds op de hoofdpagina, het Cafe voor het doceren rondom puur ICT vakmanschap (ook wel Agile & engineering genoemd). Inmiddels heeft ons netwerk en ons docententeam een omvang bereikt waardoor we met zekerheid eindeloos kunnen blijven doorgaan in maandelijkse leuke avonden. We hebben dus gevierd dat we als organisatie in vrije tijd zijn gegroeid tot een maandelijkse Academie voor ICT technici. Door dit officieel te vieren met een trotse verklaring naar onze gemeentepolitiek (de burgemeester) groeit ons besef groter en duurzamer. In de brief bevestigen engineers dat we samen onze Academie hooghouden voor het goede doel: de groei van vakmanschap in HighTech en met name Eindhoven.

We werken samen aan de publieke zaak 'technici-tekort'
Onze organisatie wil de Academie vormen samen met de gemeente, omdat zij ons nodig hebben en wij hen. De gemeente Eindhoven heeft een tekort aan 63.000 technici (en Nederland 170.000). Dit geeft aan dat wij als technici samen voor de gemeente erg belangrijk zijn. Wij moeten hierom als technici leren een plek te vinden in dit maatschappelijke debat, dat feitelijk ook over ons gaat. Onze Eindhovense gemeenschap van technici voor het goede doel, wil meedenken in voor politiek gratis structurele oplossingen voor hun technici-tekort zodat  we samen mooie, duurzame faciliteiten opbouwen voor onze goede gemeenschap, zoals de gratis Academie. Het zal de engineers en de gemeente Eindhoven een goede naam geven. Zeker wanneer dit in goede samenwerking gebeurt met het bedrijfsleven zodat deze volop kunnen meegenieten van goede PR, goede hulp en goede vakmensen. Onze avonden waar we in het cafe ons mooie vak vieren krijgen dan duurzame betekenis: in noodzakelijke faciliteiten die wij nodig hebben om een beter collectief van vakmensen te realiseren, waarvan we dus zelf duurzaam profiteren.

Dankzij belangrijke, kostenloze innovatie: vakmanschap!
In goede economische tijden hadden we in ICT geen oog nodig voor de politiek. Nu is er enerzijds economische crisis en anderzijds een groot tekort aan technici. En de overheid moet tegelijk bezuinigen op onderwijs. De maatschappij heeft betrokken technici nodig die willen meedenken in dit probleem. Wat kunnen wij als betrokken vakmensen betekenen? Het begint bij het uitleggen hoe dat vanuit onze community dit technici probleem wordt opgelost. In de hightech is vakmanschap heel belangrijk, we leren dit het makkelijkste in avonduren bij goede trainingen. Wij kunnen als vakmensen meer samenwerken zodat we beter worden, gaan vermenigvuldigen, en gaan tellen voor 10 (en natuurlijk ook meer betaald krijgen(-;). Zodoende krijgen we als beroepsgroep ook meer aanzien en kunnen we betere basis voor vakmanschap voor technici realiseren dan de huidige. Bij toeval had ik dit weekend een gesprek met ex-kamerlid dhr. Duyvendak: geen techneut, echter hij vond ons Eindhovense vakmanschap erg goed!
Goede hoop voor technici
Ik hoop dat technici en politici in de komende jaren meer naar elkaar toe groeien (als goed georganiseerde vakmensen). Want wij hebben een dialoog te doen voor het samen structureel oplossen van het technici-tekort. Dit kan en willen we graag samen duurzaam aanpakken, in ruil voor een betere werkbasis voor de community (bv faciliteiten die niet veel hoeven te kosten, behalve goed contactleggen). Onze organisatie heeft dankzij onze verklaringen van goede wil, komende week gesprek met de vertegenwoordiger van de burgemeester. Dank!

Vakmanschap in 2013

Geplaatst 7 jan. 2013 23:15 door Koen Aben   [ 9 jan. 2013 10:44 bijgewerkt ]

Maandag 14 januari, bij TASS Eindhoven vanaf 19:00
ICT Cafe: Agile Security!
19:30 Security Training - Tim Hemel - MADISON GURKHA
20:30 XP Assessments - Ferdinand Veldmans - TASS 
21:00 - Borrel & Open Space over Security 
Registratie via dit formulier of meetup. Dank!
Agile Security event 14 januari & nieuwjaarsreceptie
Met veel trots&plezier hebben we weer een fijne topavond in het vooruitzicht: over security, een erg hot topic! Security trainer Tim Hemel spreekt op 14 januari over de opkomende trend 'Agile Security' (ofwel het veel slimmer realiseren van Security). Tim Hemel werkt bij een van de grootste security specialisten van ons land, het Eindhovense Madison Gurkha. Samen met Agile projectmanager Ferdinand Veldmans van TASS legt hij uit hoe dat Agile&Security begrippen goed samenvallen en hoe dat hiermee in hun praktijk hele goede oplossingen worden gerealiseerd. Daarna houden we ook open discussies over Security waarbij ook vele andere security specialisten aanwezig zullen zijn. Bij ASC vieren we het nieuwe jaar knallend en secure! ;-)   

Aanstaande maandag zitten we voor het eerst bij TASS, vrijwel tegenover het Evoluon. We zijn ontzettend blij met deze nieuwe extra locatie voor het delen van vakmanschapkennis: heel erg makkelijk qua parkeerplaatsen! Bovendien, veel TASS engineers en security experts om het jaar goed mee te beginnen! Inschrijven kan hier. Heel graag tot dan bij onze nieuwjaarsreceptie!
Prachtlocatie bij TASS Eindhoven

Begin 2013 groot tekort aan engineers!
Begin dit jaar is ineens de zorg van de politiek rondom engineers gegroeid. Een aantal grote industrien in regio Eindhoven komen namelijk wel 63.000 vacatures tekort. De bedrijven moeten dit nu uit het buitenland gaan halen: een inkomstenmisser van tientallen miljoenen voor Nederland en tegelijk een groot risico voor de industrien. Onze Eindhovense burgemeester van Gijzel heeft zelfs via de media de noodklok geluid en spreekt binnenkort met minister Kamp van Economische zaken hierover. Nederland, met name hier regio Eindhoven, zit dus met een groot tekort aan engineers.
In dit artikel een pleidooi om groei van onze beroepsgroep engineers te realiseren, door het leveren van benodigde huisvesting voor vakmanschap.

ASC Eindhoven is een goede doelen platform voor engineers. Onze organisatie doet wekelijks op de woensdagavond bijeenkomen en elke maand een groot publiek event organiseren. Heel veel engineers worden zodoende gratis beter. Toen ik een half jaar geleden dit platform oprichtte, deed ik dat deels omdat in Eindhoven zelden iets voor engineers werd georganiseerd. Tevens promoten we Agile ICT werkwijzen, omdat deze nieuw&belangrijk zijn voor de ICT sector. Vele bijeenkomsten met groei later, kan ik namens meerdere ICT platformen voorzichtig spreken, wat we allemaal graag zouden willen. Vooropgesteld staat dat software engineers veel eigen vakmanschap het beste ontwikkelen in vrije tijd, door gezamenlijke kennisdeling en training. Verder, dankzij internetsites als www.meetup.org komen er steeds meer ICT community avonden. Alleen we willen dat software engineers meer mogelijkheden (cq vrijheden) hebben om samen te kunnen werken aan vakmanschap.

Goed nieuws voor burgermeester van Gijzel hieronder

Vakmanschap in 2013:
De overheid kan samen met het bedrijfsleven de kennisindustrie eenvoudig stimuleren door het faciliteren van vakmanschapruimtes voor kennisontwikkeling.  Engineers hebben een werkruimte nodig om samen vakmanschap te ontwikkelen. Samen leren we het beste als vakmensen onder elkaar.Zodoende kunnen engineers in vrije tijd de nieuwste dingen gezamenlijk effectiever leren: een zeer gunstige groei van de kenniseconomie. Het faciliteren van een lokatie is iets triviaals, wat de overheid weinig hoeft te kosten. De opbrengst zal zijn dat in goede communities van engineers, het vakmanschap enorm groeit. Zoals we nu al veelvuldig ruimtes regelen kan ons platform hierin vrijwillig meedenken. Echter, de intentie om structureel ruimtes te regelen voor grotere vakmanschapsgroei zal hopelijk komen bij overheid&bedrijfsleven, want de engineer moet gewoon kunnen bezighouden met doen waar deze goed in is: het prachtige vak. 
Met het bedrijf MADLab.nl hebben we al een sociaal meedenkend bedrijf gevonden, dat de ruimtes in principe altijd voor ons open stelt! Hopelijk komen er meer locaties, want het aantal engineers dat wil samenwerken aan vakmanschap blijft groeien in 2013. Goed nieuws dus voor onze burgemeester ;-)

Agile voor veel meer Security

Geplaatst 27 dec. 2012 07:15 door Koen Aben   [ 28 dec. 2012 04:49 bijgewerkt ]

Maandag 14 januari, bij TASS Eindhoven vanaf 19:00
ICT Cafe: Agile Security!
19:30 Security Training - Tim Hemel - MADISON GURKHA
20:30 XP Assessments - Ferdinand Veldmans - TASS 
21:00 - Borrel & Open Space over Security 
Registratie via dit formulier of meetup. Dank!
Hoe krijgen we goedkopere, betere & snellere realisatie van security in onze ICT projecten? Met behulp van de Agile filosofie! Security wordt te vaak verwaarsloosd en meestal vanwege kennisgebrek. Agile security is big business, zie dit recente filmpje van SourceFire (marktleider in de Amerikaanse security markt). Agile kan complexe security topics vereenvoudigen. Agile zorgt voor een doelgericht realisatie proces. Security realisatie zal dankzij Scrum vergemakkelijken (door opdelen in stories, iteraties, prioriteiten, teamwork, veel feedback, leren, automatisering enz). Agile levert doelgerichte realisatie, met name ook bij security.

Hoe security werkt in Agile projecten leren we van Eindhovense security experts op maandagavond 14 januari. Tim Hemel (
Security trainer bij het Eindhovense Madison Gurkha) opent de avond met vele praktische security tips voor bij Agile projecten. Daarna vertelt de ervaren Agile project manager Ferdinand Veldmans van TASS hoe we pragmatisch security assessments kunnen realiseren bij Agile projecten. Vervolgens faciliteren we open discussies met vele security specialisten onder het genot van een borrel. Na onze Security trainingsavond ben je natuurlijk de Agile security expert op de werkvloer!  

Scrum & Security: gewoon een extra story op de Sprint backlog


2012: we hebben samen iets unieks bereikt!
Aan het einde van het jaar 2012 mogen we samen met tevredenheid terugkijken. In een half jaar tijd hebben we echt iets unieks samen gedaan. In 2012 hebben engineers in Eindhoven een duurzaam platform opgebouwd voor hele zinvolle kennisavonden. Gezien het groeiende aantal samengebrachte docenten en het succes van onze Agile cafes gaan we nog vele mooie avonden krijgen. De eenvoud waarmee wij hele plezierige kennisavonden verzorgen is ongekend en daarom heel duurzaam. En ons gezellige cafe, met onze typische gemoedelijke Brabantse sfeer is zeker ook een succesfactor!

Kennis over betere werkwijzen ontwikkelen we samen voor het goede doel: gratis innoveren. Het goede doel blijkt een sterke intrinsieke motivator. In de ICT sector zijn -in de vorm van praktische kennisgroei- zoveel goede doelen en wie wil zich nou niet voor het goede inzetten? Eindhoven heeft het allereerste Agile cafe voor engineers, waar we hopelijk nog lang van mogen genieten. Bovendien: goede kennis van Agile engineering is belangrijk voor ICT realisatie. Rondom dit thema realiseerden we een community waarin engineers naar wens meehelpen. Het maandelijkse samenwerken zorgt dat ons community platform blijft groeien en steeds meer kan bieden.  

Iedereen heel erg bedankt voor de vele fijne avonden in het afgelopen half jaar. Hele mooie herinneringen hebben we samen gemaakt die we graag in 2013 weer met elkaar delen! Graag tot ziens in het nieuwe jaar, ik hoop natuurlijk al op 14 januari! ;-)
Scrum in 2013? Happy new year! ;-)

Van codefest tot coderetreat

Geplaatst 16 dec. 2012 15:05 door Koen Aben   [ 4 dec. 2017 13:10 bijgewerkt door Joost Hoeks ]

Verslag allereerste codefest
ASC is een goede doelen vereniging. We promoten dus verschillende goede doelen in de ICT.
Op verzoek van vele engineers hielden we afgelopen woensdag ons eerste Open Source codefest. Dit codefest over PHP, was een groot succes: laat een groep XP engineers een leuke coding opdracht samen doen en je hebt een feest! Zeker met expert Joost die een uitdagend project had voorbereid: een beetje a la de legendarische Zed Shaw! Na afloop was iedereen super voldaan over de opdracht en vol gedachten voor de volgende keer. De ruimte was wel te klein voor de hoeveelheid deelnemers, daar houden we de volgende vooraf keer beter rekening mee. Verder inspireerde het tot een herbruikbare werkwijze voor toekomstige codefests waarin we XP programming nog beter benadrukken: pairen, TDD, CI etc. Joost, heel veel dank: het smaakte voor ons allemaal naar meer!   

Codefest illustratie: eXtreem geProgrammeerd ;-)

Maandag 14 januari: Agile en Security - Inschrijven kan hier
We gaan ons nieuwe jaar spectaculair openen met een prachtige Agile Security avond bij nieuwe locatie sponsor TASS Eindhoven (nabij het Evaluon in een riante conferentieruimte). Security Trainer Tim Hemel is onze hoofdspreker en werkt bij Madison Gurkha, behorend tot de top drie van grootste Security bedrijven in Nederland. Tim heeft in talloze organisaties security gedaan, zelfs tot in Amerika toe. Hij zal een aangepaste versie geven van zijn 
NLUUG presentatie, gericht op zijn passie: XP!

Vooraf presenteert Ferdinand Veldmans (Agile Projectmanager van TASS en kernlid eerste uur ) een security project uit zijn praktijk: erg pragmatische en succesvolle realisatie. Erna schetst onze Security Trainer kort de problematiek van onveilige software en onderzoekt wat we als vakmensen eraan kunnen doen. Uiteraard kijken we hoe dit zo Agile mogelijk kunnen doen.
We doen erna een workshop over wat "agile security" zou betekenen. Tim Hemel faciliteert zodanig dat we de Agile oplossingen samen kunnen uitwerken. Met Tim en Ferdinand als challengers leveren de security vraagstukken heel veel Agile antwoorden!

Enkele security vragen alvast ter illustratie
  • Hoe zou je de problematiek van security zou kunnen inpassen in een agile proces? 
  • Wat maakt security anders dan andere requirements (zoals performance, usability, ...)? 
  • Hoe maak je jezelf niet minder agile als je security hierbij betrekt?
Dilbert comic: de ironie in ICT karakters (voor leuke film zie hier)

Global day of 'Code Retreat'
Vorige week zaterdag was ik bij Devnology op een XP event te Amsterdam. We hielden een codeerdag waarbij we onze XP crafs vooruit hielpen middels code retreats. Code retreat doe je wanneer je hetzelfde probleem op meerdere manieren achter elkaar oplost. Telkens pak je het probleem nog iets beter aan met een nieuwe, geavanceerdere codeertechniek. Het gebeurde in het kader van de jaarlijkse Global Code Retreat Day. Dit is een XP event waarin dat sinds 2009 bestaat en steeds groter groeit: wel 1000 deelnemers wereldwijd. 
ASC medeoprichter Willem van der Ende zat dit jaar in de organisatie (zie hier zijn verslag).

De foto hierboven waarop ik in XP style achter de PC zit stond trouwens op deze Devnology pagina. Devnology is een community waarmee we veel gemeen hebben. Ze richten zich ook puur op engineers en dus ook op craftsmanship. Het verschil is dat ASC dit doet vanuit de Agile filosofie en dat Devnology als basis engineers samenbrengt, ongeacht technische achtergrond. Deze technische achtergrond van de bezoeker mag honderd procent verschillen, het gaat om datgene dat verbindt. En zo krijgen ze een grote doelgroep (500 leden op de mailing list) en nog belangrijker veel goede, diverse events: zo ook deze code retreat!

X-Programmeren is een feest

Geplaatst 7 dec. 2012 22:25 door Koen Aben   [ 4 dec. 2017 13:05 bijgewerkt door Joost Hoeks ]

Woensdag 12 - 12, bij MADSpace vanaf 19:00
ICT Cafe: Coding fest!
19:30 PHP codefest - met PHP
20:30 Open Space: XProgrammeren met PHP! ;-)
Registratie via dit formulier of meetup. Dank!

Inleiding: Feestelijke XP days
Vorige week vrijdag was de 10e XP days conferentie in NL. Een feestelijk jubileum voor iedereen die al lang betrokken is bij XP days: de ICT sector mag er trots op zijn! Ze organiseren nog altijd de leukste ICT conferentie van NL. Helaas moest ikzelf training geven en kon ik er niet bij zijn. Ik heb van velen vernomen dat het een groot feest is geweest met veel interessante sessies (zie hier het programma en de groene sessies gaan over coding!). Vele ASC leden zijn uiteraard wel gegaan (op de vorige XP days in april werd immers ASC Eindhoven opgericht).

De XPdays is al 10 jaar achter elkaar de grootste Agile conferentie van Nederland. De organisatie wil vooral een persoonlijke sfeer en een hoog inhoudelijk nivo. De persoonlijke sfeer wordt gerealiseerd doordat er vele komische, informele sessies bij zitten. Het hoge nivo kun je afleiden uit het programma: bekende sprekers en elk jaar hele vernieuwende onderwerpen. XP days behandelt zowel technische,  psychologische als bedrijfskundige topics. Als bezoekende programmer kun je dus van alle markten thuis zijn. De XPdays staat elk jaar garant voor 40 sessies van hoog nivo en met een heel hoog plezier gehalte!
 
 XPDays: al 10 jaar grensverleggend  MADSpace: hacking met ervaren experts
 Agile en Hacking: vier creativiteit!
Het is tevens de december bijeenkomst voor ASC Eindhoven, met als thema 'Agile en Hacking'. Met hacking wordt hier bedoeld het creatieve out-of-the-box programmeren en juist de ware kunst van goede programmatuur
.  X-Programmeurs zijn doorgaans hele creatieve geesten. Dit moet ook wel aangezien code je voor hele complexe puzzels brengt en je toch resultaten moet boeken. Een van de bekendste historische computerboeken is ‘The Art of Computer Programming’ van Donald Knuth, waarin hij programmeren neerzet als creatief & artistiek vakmanschap. Een goede programmeur is een creatief persoon die met veel gevoel software begrijpt en realiseert.

Agile behoeft creativiteit, juist ook in het programmeren: het bedenken van de mooiste architectuur oplossingen is geen standaard werk. We lijken soms vergeten dat programmeren erg complex werk vergt (gericht op oplossingen in een zeer abstracte wereld van beoogde componenten). De creativiteit die nodig is kun je niet dwingen (want vakmanschap). De hacker zoekt naar creatieve oplossingen juist door de mogelijkheden van het systeem goed te begrijpen: toveren met software, heel Agile dus! Traditionele ICT legt met strikte procedures (waterval) het engineering proces vast. Moderne ICT is doelgericht: het laat open wat de beste oplossing is. Ruimte voor 
creativiteit! ;-)


Coaching: een belangrijke ICT component

Geplaatst 25 nov. 2012 04:31 door Koen Aben   [ 25 nov. 2012 21:21 bijgewerkt ]

Coaching matters
“Dit ga ik morgen meteen uitproberen!”, “Wat kun je in 5 minuten ineens heel veel Agiler worden!”, “Wat is coachen eenvoudig, zo kan iedereen het!” Enkele van de vele positieve reacties van ons publiek na afloop: 20 coachende engineers hadden een heel plezierige Agile kennisavond. En dat gold ook voor onze hardwerkende kernleden! Inmiddels is het de 6e bijeenkomst dit jaar van ons platform en we merken dat onze formule steeds meer aanslaat. Heel duidelijk is geworden dat we eenvoudig zorgen voor handig gedachtegoed voor de moderne engineer. Achtereenvolgens hebben we in 6 bijeenkomsten het belang van Craftsmanship, Scrum, XP, Beleid, Zelforganisatie en Coaching benadrukt. Het promoten van goede werkwijzen gaat steeds effectiever!
Zo ook deze avond over coaching...

Coaching matters, want dergelijke softskills bij engineering werken heel erg goed, net als bij coaching in het voetbal. Agile coaching van ons zeer complexe werk werkt erg winstgevend, maar wordt nog vaak vergeten, want de positieve werking ervan is nog zeer onbekend (en onderschat). Coaching kunnen we als tool goed gebruiken op onze werkvloer. In Scrum teams werken we allen als developers gelijkwaardiger: het team realiseert de oplossing. Maar wat als het teamlid (of erger, meerdere teamleden) onbewust niet de juiste belangen nastreeft? Of te in de stress is voor een volgende demo? Of om een andere onbewuste redenen niet regelmatig betrouwbaar oplevert? Dan helpt het goed kunnen coachen om bewuste oplossingen samen te genereren!
Coaching bij complex denkwerk: werkt heel productief

Workshop ‘Agile Coaching’
Lennaert van der Linden deed zijn zeer goede coaching ervaringen delen als Scrum Master bij Finalist en Inge Pruijmboom als trainer bij de Overheid. Onze twee coaching deskundigen gingen uitgebreid in op de praktijk van coaching en hadden een erg leuke workshop voorbereid. De deelnemers mochten beurtelings werkproblemen bespreken in een team. Via aangereikte coachingtechnieken konden teamleden elkaars werk telkens inzichtelijker maken en zodoende in korte tijd (5 minuten) tot heldere conclusies stimuleren. Door de korte oefeningen hadden we veel leermomenten en werden we snel steeds beter in het coachen. Een erg goede workshop: velen willen de technieken elke dag toepassen!

De hoofdvraag van de meeste deelnemers na afloop was opmerkelijk: "Wat kun je in vijf minuten coachen veel met elkaar bereiken, terwijl we het hele jaar door coachen niet als werkonderdeel zien?" Tja, m
ensen nemen meestal geen tijd voor reflectie, het wordt niet als nuttig gezien. Dit terwijl coaching heel goed helpt in het stimuleren van mensen en het naar boven halen van onderliggende problematiek. In teams lopen de emoties weleens hoog op of functioneren onderdelen niet naar behoren, dan zijn er teamleden nodig die de dit goed in goede banen leiden. Reflectie is een uitstekende tool om structureel verbeteren te leren, iets dat noodzakelijk is in Scrum teams. Het is ook ingebed in de Scrum retrospectieve en de daily standup. Toch hoort men vaak dat deze Scrum reflecties achterwege worden gelaten omdat teamleden liever doorwerken: een anti-pattern!

Retrospective: coaching tool en vast onderdeel van Scrum

Conclusie ASC
Coaching ten behoeve van doelgericht werken is steeds belangrijker aan het worden. Agile projecten streven na goedkoper en sneller te zijn. Dit legt natuurlijk een druk op de schouders van het team en de omringende organisatie. Vele organisaties denken dat ze Agile werken, terwijl het tegenovergestelde het geval is. Wanneer ze vastlopen ontstaan menselijke problemen, die vaak met kennis van Agile of goede samenwerking kunnen worden verholpen. Vanwege de complexiteit van ICT is Agile kennis noodzakelijk, alleen helaas heeft niet iedereen voldoende kennis hiervan. Een team heeft dus behoefte aan mensen die erover kunnen coachen. 
Coaching technieken zorgen ervoor dat persoonlijke problemen inzichtelijk en tijdig worden opgelost. Soms door de Scrum Master, echter liever nog heeft elk teamlid skills om elkaar (coachend) vooruit te helpen.

ASC is wederom sponsor Finalist erg dankbaar voor het leveren van de grote fijne ruimte. De werknemers van de sponsor zelf waren ook ontzettend blij met onze Cafe avond. Zo kreeg hun collega de gelegenheid workshops met succes uit te proberen op onze Agile Engineers: een zeer deskundig publiek. Daarbij kunnen onze kernleden steeds beter overtuigen in de oprechte missie van dit platform: het verwezenlijken van goede doelen. Ons verhaal is duidelijk: Agile is voor engineers belangrijk en er valt nog zoveel te verbeteren in de manier waarop we in maatschappij naar ICT kijken. Het platform loopt nu steeds meer vanzelf. Sprekers die zich aanmelden. Sponsors die willen meehelpen. Avonden die zonder veel moeite ontzettend goed lopen. En onze 15 kernleden kunnen nu gelukkig coachen, mochten we een moeilijk avondje krijgen;-)

1-10 of 20