Ons verhaal‎ > ‎

Agile, Engineers en een Cafe

Geplaatst 3 jun. 2012 14:16 door Koen Aben   [ 10 dec. 2012 11:09 bijgewerkt ]

Met talloze mooie herinneringen mogen we terugdenken aan de openingsavond van ASC Eindhoven. Alle deelnemers (ongeveer 30) vonden het een groot succes en komen graag weer terug! We danken MADlab.nl voor de gezellige cafe ruimte! In het plaatje hierboven de sessielijst en enkele deelnemers van ons allereerste Agile cafe. 

Wat een luxe biedt een Agile cafe (helemaal gratis): naar je favoriete ICT event gaan op fiets, met volop drank en bekende engineers ontmoeten voor sfeervolle kennisdeling. En hele leuke topics, want ASC Eindhoven behandelt alle trends voor engineers: Agile, Craftsmanship, Lifehacking, communities enzovoort. Heel veel engineers willen ons Agile cafe steunen: mail gerust naar asc.eindhoven@gmail.com als je een goed idee hebt.  

Agile: voor de eenvoud
Agile ofwel doelgericht denken is in de complexe ICT wereld heel belangrijk. Het gaat eenvoudigweg om de doelen en niet om de middelen, zoals het Agile manifesto ons telkens zegt. Middelen (zoals documentatie) niet doelgericht inzetten dat kost natuurlijk geld. Maar wanneer is een middel niet doelgericht? Dat weet de vakman gelukkig eenvoudig! ;-) 

Ter illustratie, enkele topics samengevat:
1. Scrum met 30 man, kan dit? Ja, het kan door teams goed op te splitsen, gericht op features en goed te monitoren dat elk team voldoende capaciteit heeft. Houdt de communicatie tussen teams efficient en in een team effectief.    
2. Xp in je eentje, kan dit? Ja, eXtreme Programming vereist samenwerking en veel contact (zoals pair-programming), maar het basisbegrip kun je ALTIJD gebruiken. XP is een middel om Agiler te zijn. 
3. Van legacy naar quality: kan dit? Ja, via het inbrengen van nieuwe inzichten (zie dit plaatje). Maar welke inzichten werken het beste? Dit gaf hele boeiende discussies. Met Agile kun je veel eenvoudige oplossingsrichtingen vinden, ook bij hele oude legacy architecturen. 
4. Wat is Craftsmanship? De beweging die Agile aanvult omtrent professionaliteit/kwaliteit (iets waar het Agile manifesto onvoldoende over zegt). Vakmanschap is heel belangrijk voor de software engineer en voor bewustwording van teams: kwaliteit -samen- realiseren is een vak!

Conclusie: ons cafe werkt!
Ons cafe geeft, met veel passie voor technologie, maandelijks hele waardevolle kennisdeling rondom Agile & Engineering. Weliswaar zijn er natuurlijk volop (internationale) conferenties en commerciele events die hetzelfde kunnen bieden. Maar dankzij de velen die meewerken aan dit initiatief heeft regio Eindhoven een maandelijks Agile Cafe! Engineers kunnen voortaan met de fiets naar hun favoriete ICT event, geheel gratis bij het Stratums Eind! Bedenk vooraf je discussie topic en wie weet doen 30 engineers het helemaal voor je uitdenken (zie plaatje hierboven).