Ons verhaal‎ > ‎

ASCEindhoven: meer dan een community

Geplaatst 10 feb. 2013 14:37 door Koen Aben   [ 17 feb. 2013 07:51 bijgewerkt ]
Ons maandelijkse ICT cafe 
Afgelopen ICT cafe over GIT was een groot succes. Paul Wagener had diverse GIT tutorials voorbereid waaronder deze. Het publiek kon dankzij de goede adviezen  opdrachtjes doen samen met andere engineers en hierdoor snel vertrouwd raken met GIT. Paul Wagener is een uitstekend docent en het publiek smulde van de leuke coding opdrachten. Onder het publiek zat ook Rob Westgeest, een van de oprichters van de XP beweging een acht jaar geleden en ook hij was erg aangenaam onder de indruk. Verder zijn we bij MADSpace erg enthousiast over over Github.org: iedereen kon ermee in weinig tijd deelnemen aan ons Open Source project. We zullen Github ook vaker gaan gebruiken in onze hacking sessies; heel gemakkelijk om vrijblijvend een goed archief op te bouwen van leuke coding activiteiten! 

Voortdurend groeiend in gedachtegoed
Na afloop keken we vooruit naar ons event op 13 februari, waarop we meedenken aan kennisplatform Pleio.nl. Er waren veel vragen vanuit het publiek waarom we de samenwerking zoeken met de politiek en het waarom van https://asceindhoven.pleio.nl. Het antwoord hierop is simpel, ons goede doelen platform realiseert een geschikte basis omdat het veel goeds te bieden heeft voor de maatschappij. Verder wilden sommigen heel graag weten watvoor organisatie we precies zijn. Het antwoord hierop is ook vrij eenvoudig, we zijn in hoofdzaak een opbouwende community voor ICT technici. In Eindhoven bouwt men zorgvuldig aan een goede community, zo hebben we de wekelijkse hackerspace avonden (MADSpace) en regelmatig aangevuld met gerichte community avonden van het goede doelen platform (ASC Eindhoven). We hebben inmiddels heel veel gedachtegoed, netwerk en docenten samengebracht waarmee we als community veel goeds kunnen bereiken. Daarbij zijn wij een unieke community voor ICT technici, in die zin dat we graag regelmatig samenkomen EN graag veeel ICT vakkennis (online) delen.

Een plezier voor Eindhoven
De burgemeester kan trots op ons zijn, immers hij heeft met ons een uniek initiatief. Weliswaar doen we op het oog voor sommigen niets bijzonders, technische kennis delen gebeurd immers overal, echter als Eindhovense engineers bouwen we aan een gratis vakcommunity voor engineers in deze regio en dat is in Nederland uniek. En dat in een stad met een tekort aan 60.000 technici. Vanwege ons goede gedachtegoed voor Eindhoven kunnen we onszelf zien als een sociale innovatie. Ons politieke netwerk is in korte tijd dan ook heel veel gegroeid. Zo kunnen we eenvoudig publiceren voor het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks, participereren met Rotterdam Vakmanstad en ook behulpzaam Agile Holland steunen.  Dit is mi omdat we in lijn liggen met deze maatschappelijke trend: dat burgers steeds meer gaan bijdragen aan hun lokale leefwereld (hun persoonlijke samenleving) en hiermee eigen verantwoordheid heel zinvol invullen. Het is dankzij internet steeds gemakkelijker om lokaal te participeren in goede doelen. 'Community opbouwen' is een erg trendy politiek topic, want burgers kunnen zo zelf de eigen samenleving vormen, zonder dat hierbij de overheid nodig is. Zo  kunnen wij als engineers deze Eindhovense community verder uitbouwen tot een sterke organisatie ten behoeve van de regionale technici: eentje die nog meer het bedrijfsleven zal aanspreken en tevens de engineers in Eindhoven. Samen hebben we opbouwende mogelijkheden genoeg en blijven we als community vrijblijvend groeien naar meer. 

Wil je meehelpen, neem dan contact op of stel vragen op ons publieke forum (het beste reageren we in de weekenden). 
   

De laatste tijd krijg ik regelmatig de vraag: wat is ASC Eindhoven nou precies? Het beste antwoord dat ik dan kan geven is dat dit een groeiend platform is van een erg leuke Eindhovense ICT community. 
Zelf ben ik als techneut tevreden met dit antwoord, echter buitenstaanders begrijpen soms nog weinig van deze concepten. Gelukkig betekenen we samen veel meer: zoals een erg leuk cafe, heel veel innovatief gedachtegoed en een plezier voor Eindhoven.