Ons verhaal‎ > ‎

Optimisme in ICT (cafe)

Geplaatst 1 jul. 2012 21:58 door Koen Aben   [ 10 dec. 2012 11:09 bijgewerkt ]
Dubbel optimisme
Dit weekend had deze engineer in zijn Eindhovens cafe het hoogste woord. Waar iedereen mokte over Europa, was ik uiterst optimistisch. De blogger in mij voelde weer een fijne engineering blog aankomen en wilde deze inleiden met enkele drankjes. “Ik kan het bewijzen, ik kan het bewijzen”, zong de blogliefhebber nog laat na. Het bewijs ging over 2 mooie trends van de ICT sector en zelfs het barpersoneel begreep alles. Dat moest wel een mooie blog opleveren en dus dachten we tot laat: we nemen er nog eentje!

Helaas voor deze blog, de zondag erna liep moeizaam. Het begon met een kater waardoor eigenlijk schrijven geen zin had. Schrijven doe je gewoon veel makkelijker met frisse gedachten. Mijn kater-hoofd staarde enkele uren naar witte pagina’s, om vervolgens te concluderen dat het niet goed genoeg was en maar weer opnieuw te beginnen. En dan in de middag mailt mijn collega. Of de mail component is afgecodeerd voor de presentatie maandagochtend. Dat zou hij toch doen? Maar gelukkig voor onze klant: coderen met een kater gaat mij heel veel beter af, zeker ook dankzij de 4 goals van de kersverse Spaanse Europees kampioen voetbal! Gooooal! ;-)


Toch kreeg ik dit optimistische blogje af: over de opkomst van Scrum en de opkomst van ICT Communities. 
1. De opkomst van Scrum
Scrum, DE Agile projectaanpak, is inmiddels een mainstream projectaanpak geworden. Scrum was 4 jaar geleden nog vrij onbekend: het kon nog niet in Nederland worden geven en dus heb ik destijds een Scrum Master cursus gedaan in Denemarken. Destijds was Scrum uniek, nu heeft bij elk ICT bedrijf een deel van het personeel al een certificeringscursus gedaan in Scrum en is het mode geworden. Alleen al in regio Eindhoven hanteren circa 750 mensen Scrum (bron LinkedIn). 

Scrum bestaat al heel lang, maar is met name in het laatste jaar stormachtig ontwikkeld. De reden hiervoor is de toename in het succes, de vereenvoudiging in toepassing en de noodzaak voor veel goedkopere(&betere) werkprocessen in de ICT. Ook vanwege de toename van de markt, wordt Scrum nu op veel grotere schaal veel beter gedoceerd dan 4 jaar geleden, toen het eigenlijk nog alleen in het buitenland viel te leren. Ook boeken als ‘de kracht van Scrum’ hebben bijgedragen, dat zelfs de bestuurskamers in contact komen met Scrum (en dus ook Scrum gaan gebruiken!). En natuurlijk de legendarische pig en chicken stripverhalen, over respectievelijk het teamlid en de buitenstaander.2. De opkomst van ICT communities
Het Craftsmanship manifesto benadrukt het belang van communities van professionals voor excellente software. En gelukkig, social media brengen steeds meer vakmensen samen! ASC Eindhoven is niet de enige ICT Community in NL: hierbij een link van meetup.org naar 100 Nederlandse ICT communities. Mede dankzij http://www.meetup.org wordt het steeds laagdrempeliger om een community te starten.

Communities zijn heel belangrijk voor de ICT omdat vakmensen hier kennisdelen en groeien in hun innovatieve vak. Nieuwe, ingewikkelde technieken leer je het snelst via het gezamenlijk vakmanschap in een community event. Gelukkig voor de ICT sector, de afgelopen jaren is het dus steeds makkelijker geworden om een ICT community te beginnen en te kennisdelen. Ook LinkedIn heeft een geweldige verzameling van ICT communities (alleen is LinkedIn minder gericht op het samenkomen dan meetup.org).

De bewijzen (overtuig uzelf): 
- Hier een 5 minuten uitleg waarom Scrum werkt (Scrum uitvinder Jeff Sutherland)
- Alleen al in regio Eindhoven hanteren circa 750 mensen Scrum (bron LinkedIn).
- 100 Nederlandse ICT communities op meetup.org (en 100++ op LinkedIn)Conclusie
De Agile project aanpak (Scrum) wordt langzamerhand steeds meer mainstream in grote ICT projecten. Dit is goed nieuws want deze Agile projectwijze is erg doelgericht waardoor men veel professioneler zal samenwerken. Ook communities voor kennisdeling rondom ICT zijn heel belangrijk, gelukkig worden deze steeds talrijker. Hoe meer mensen hieraan bijdragen hoe beter, want het kan allemaal nog professioneler!

Heel graag tot woensdag 4 juli bij ons eigen Eindhovense community event!
ASC Eindhoven op Meetup.org