Ons verhaal‎ > ‎

Van codefest tot coderetreat

Geplaatst 16 dec. 2012 15:05 door Koen Aben   [ 4 dec. 2017 13:10 bijgewerkt door Joost Hoeks ]
Verslag allereerste codefest
ASC is een goede doelen vereniging. We promoten dus verschillende goede doelen in de ICT.
Op verzoek van vele engineers hielden we afgelopen woensdag ons eerste Open Source codefest. Dit codefest over PHP, was een groot succes: laat een groep XP engineers een leuke coding opdracht samen doen en je hebt een feest! Zeker met expert Joost die een uitdagend project had voorbereid: een beetje a la de legendarische Zed Shaw! Na afloop was iedereen super voldaan over de opdracht en vol gedachten voor de volgende keer. De ruimte was wel te klein voor de hoeveelheid deelnemers, daar houden we de volgende vooraf keer beter rekening mee. Verder inspireerde het tot een herbruikbare werkwijze voor toekomstige codefests waarin we XP programming nog beter benadrukken: pairen, TDD, CI etc. Joost, heel veel dank: het smaakte voor ons allemaal naar meer!   

Codefest illustratie: eXtreem geProgrammeerd ;-)

Maandag 14 januari: Agile en Security - Inschrijven kan hier
We gaan ons nieuwe jaar spectaculair openen met een prachtige Agile Security avond bij nieuwe locatie sponsor TASS Eindhoven (nabij het Evaluon in een riante conferentieruimte). Security Trainer Tim Hemel is onze hoofdspreker en werkt bij Madison Gurkha, behorend tot de top drie van grootste Security bedrijven in Nederland. Tim heeft in talloze organisaties security gedaan, zelfs tot in Amerika toe. Hij zal een aangepaste versie geven van zijn 
NLUUG presentatie, gericht op zijn passie: XP!

Vooraf presenteert Ferdinand Veldmans (Agile Projectmanager van TASS en kernlid eerste uur ) een security project uit zijn praktijk: erg pragmatische en succesvolle realisatie. Erna schetst onze Security Trainer kort de problematiek van onveilige software en onderzoekt wat we als vakmensen eraan kunnen doen. Uiteraard kijken we hoe dit zo Agile mogelijk kunnen doen.
We doen erna een workshop over wat "agile security" zou betekenen. Tim Hemel faciliteert zodanig dat we de Agile oplossingen samen kunnen uitwerken. Met Tim en Ferdinand als challengers leveren de security vraagstukken heel veel Agile antwoorden!

Enkele security vragen alvast ter illustratie
  • Hoe zou je de problematiek van security zou kunnen inpassen in een agile proces? 
  • Wat maakt security anders dan andere requirements (zoals performance, usability, ...)? 
  • Hoe maak je jezelf niet minder agile als je security hierbij betrekt?
Dilbert comic: de ironie in ICT karakters (voor leuke film zie hier)

Global day of 'Code Retreat'
Vorige week zaterdag was ik bij Devnology op een XP event te Amsterdam. We hielden een codeerdag waarbij we onze XP crafs vooruit hielpen middels code retreats. Code retreat doe je wanneer je hetzelfde probleem op meerdere manieren achter elkaar oplost. Telkens pak je het probleem nog iets beter aan met een nieuwe, geavanceerdere codeertechniek. Het gebeurde in het kader van de jaarlijkse Global Code Retreat Day. Dit is een XP event waarin dat sinds 2009 bestaat en steeds groter groeit: wel 1000 deelnemers wereldwijd. 
ASC medeoprichter Willem van der Ende zat dit jaar in de organisatie (zie hier zijn verslag).

De foto hierboven waarop ik in XP style achter de PC zit stond trouwens op deze Devnology pagina. Devnology is een community waarmee we veel gemeen hebben. Ze richten zich ook puur op engineers en dus ook op craftsmanship. Het verschil is dat ASC dit doet vanuit de Agile filosofie en dat Devnology als basis engineers samenbrengt, ongeacht technische achtergrond. Deze technische achtergrond van de bezoeker mag honderd procent verschillen, het gaat om datgene dat verbindt. En zo krijgen ze een grote doelgroep (500 leden op de mailing list) en nog belangrijker veel goede, diverse events: zo ook deze code retreat!