Ons verhaal‎ > ‎

Verrassende conclusies over Scrum

Geplaatst 8 jul. 2012 08:42 door Koen Aben   [ 10 dec. 2012 11:08 bijgewerkt ]
Verslag van ons 2e Agile cafe.
Ons 2e Agile cafe was wederom een groot succes, met veel dank aan heer Huub de BeerHuub, onderzoeker bij de TU Eindhoven (TU/e) gaf een geweldige workshop rondom ons thema 'Scrum en Architectuur'. Hij vertelde eerst uitgebreid over het concept ‘mindmapping’. Hierna deden groepjes het avond thema uitwerken in mindmaps en kwamen we tot vele verrassende conclusies. Het was voor alle deelnemers een verademing dat een grote groep ingespeelde engineers zoveel innovatieve denkkracht samen hebben!

Wat is mindmapping?
Mondmeppen werkt soms ook heel goed, maar dat is dus iets heel anders dan mindmappen! Onze Huub legde uit: een laagdrempelige modelleermethode, die iedereen kan leren. Hiermee kun je snel een complex domein in kaart brengen, ideaal dus bij het ontwerpen. In de praktijk werkt mindmappen als volgt: som een heleboel concepten op rondom het onderzoeksonderwerp, verbindt deze onderling en ga er vervolgens actief mee aan de slag. En dat deden we! ;-)

Verrassende conclusies
1. Scrum zegt niets expliciets over de rol van architect
Scrum kent drie rollen (product owner, scrum master en teamlid), maar zegt niets over de architect. We kwamen tot de conclusie dat de rol van de architect kunnen benoemen middels de Scrum filosofie. We konden dit logisch beredeneren (chicken/pig filosofie): de teamlid architect moet gelijkwaardig meehelpen aan de Sprint doelen en de externe architect is een stakeholder die via de productowner moet regelen dat de software architectuur voldoet aan enterprise normen. Het team draagt zelf de verantwoording over de software architectuur, nuttig is het dus dat voldoende skills op dit gebeid in het team zitten.  
2. Agile/Scrum verandert de werkwijze van de architect
Uiteindelijk, dus ook voor de architect, is Scrum DE Agile aanpak, om bij grote projecten goede effecten te verkrijgen en Return On Investment. Scrum verruimt de manier van denken rondom architectuur. Het gaat natuurlijk om duurzame fundering, maar belangrijker nog ook voor de korte termijn, de doelgerichte fundering voor een Sprint. Architectuur mag dynamisch en just in time evolueren, de techniek gaat immers nooit exact volgens de begingedachten van de architect. De techniek kan bijvoorbeeld snel verbeteren of tegen nieuwe problemen aanlopen die de architect in het begin niet had gezien. Het team behoeft goede developers die zelf de architectuur kunnen uitwerken, vanuit afgewogen wensen van de stakeholders (zoals de klanten en de architecten). Hierbij onze mooiste mindmap.
Klik op het plaatje voor een mindmap over de problematiek van Architectuur in een Scrum wereld 

3. Vakmanschap is ontzettend leuk teamonderzoek en we gaan ermee verder!
Scrum en Architectuur lijken uitersten (snelheid versus degelijkheid) maar vanwege de opkomst van Scrum en het belang van architectuur op onze werkvloer moeten deze concepten verenigen. Wie had van te voren geweten dat we zouden komen tot zulk krachtige conclusies over Scrum en Architectuur?  Ik heb dit onderwerp (serieus!) namens ons Agile cafe dit weekend meteen als sessievoorstel ingestuurd naar de XP days conferentie! ;-)
ASC Eindhoven is opgericht op dezelfde XPDays door 4 enthousiastelingen en we worden een steeds beter, groter, ingespeeld team. Kennisdeling in een Agile cafe gaat ons goed af, we leren een hoop en ook zoals afgelopen keer kunnen we met een biertje in de hand leuk innovatief onderzoek doen dat ons allen van pas komt in onze beroepspraktijk.
Onze discussies die tot laat doorgingen doen we verder uitwerken in augustus, op het meest gezellige terras van Eindhoven. We zullen verder in deze vakantieperiode samen online gaan bloggen (hier of op interne forum) over Scrum, Architectuur en andere leuke thema's rondom vakmanschap zoals coaching.

Stratumseind Cafe voor de volgende keer: pittige discussies over Vakmanschap & bier op zonnige terrasjes bij cafe MADSpace!