Ons verhaal‎ > ‎

X-Programmeren is een feest

Geplaatst 7 dec. 2012 22:25 door Koen Aben   [ 4 dec. 2017 13:05 bijgewerkt door Joost Hoeks ]
Woensdag 12 - 12, bij MADSpace vanaf 19:00
ICT Cafe: Coding fest!
19:30 PHP codefest - met PHP
20:30 Open Space: XProgrammeren met PHP! ;-)
Registratie via dit formulier of meetup. Dank!

Inleiding: Feestelijke XP days
Vorige week vrijdag was de 10e XP days conferentie in NL. Een feestelijk jubileum voor iedereen die al lang betrokken is bij XP days: de ICT sector mag er trots op zijn! Ze organiseren nog altijd de leukste ICT conferentie van NL. Helaas moest ikzelf training geven en kon ik er niet bij zijn. Ik heb van velen vernomen dat het een groot feest is geweest met veel interessante sessies (zie hier het programma en de groene sessies gaan over coding!). Vele ASC leden zijn uiteraard wel gegaan (op de vorige XP days in april werd immers ASC Eindhoven opgericht).

De XPdays is al 10 jaar achter elkaar de grootste Agile conferentie van Nederland. De organisatie wil vooral een persoonlijke sfeer en een hoog inhoudelijk nivo. De persoonlijke sfeer wordt gerealiseerd doordat er vele komische, informele sessies bij zitten. Het hoge nivo kun je afleiden uit het programma: bekende sprekers en elk jaar hele vernieuwende onderwerpen. XP days behandelt zowel technische,  psychologische als bedrijfskundige topics. Als bezoekende programmer kun je dus van alle markten thuis zijn. De XPdays staat elk jaar garant voor 40 sessies van hoog nivo en met een heel hoog plezier gehalte!
 
 XPDays: al 10 jaar grensverleggend  MADSpace: hacking met ervaren experts
 Agile en Hacking: vier creativiteit!
Het is tevens de december bijeenkomst voor ASC Eindhoven, met als thema 'Agile en Hacking'. Met hacking wordt hier bedoeld het creatieve out-of-the-box programmeren en juist de ware kunst van goede programmatuur
.  X-Programmeurs zijn doorgaans hele creatieve geesten. Dit moet ook wel aangezien code je voor hele complexe puzzels brengt en je toch resultaten moet boeken. Een van de bekendste historische computerboeken is ‘The Art of Computer Programming’ van Donald Knuth, waarin hij programmeren neerzet als creatief & artistiek vakmanschap. Een goede programmeur is een creatief persoon die met veel gevoel software begrijpt en realiseert.

Agile behoeft creativiteit, juist ook in het programmeren: het bedenken van de mooiste architectuur oplossingen is geen standaard werk. We lijken soms vergeten dat programmeren erg complex werk vergt (gericht op oplossingen in een zeer abstracte wereld van beoogde componenten). De creativiteit die nodig is kun je niet dwingen (want vakmanschap). De hacker zoekt naar creatieve oplossingen juist door de mogelijkheden van het systeem goed te begrijpen: toveren met software, heel Agile dus! Traditionele ICT legt met strikte procedures (waterval) het engineering proces vast. Moderne ICT is doelgericht: het laat open wat de beste oplossing is. Ruimte voor 
creativiteit! ;-)