Ons verhaal‎ > ‎

Zelfsturing in XP teams

Geplaatst 21 okt. 2012 07:36 door Koen Aben   [ 23 okt. 2012 19:01 bijgewerkt ]
Een fijne avond voor ASC Eindhoven
Ons publiek smulde van de vele fijne wijsheden over eXtreem Programming afgelopen donderdag. In regio Eindhoven wonen vele engineers om trots op te zijn. Een daarvan is Marcin Czenko, een internationale XP trainer, grotendeels werkzaam in de UK. TDD is zijn passie getuige ook zijn bedrijfsnaam Red-Green-Refactor. Dit begrip staat voor de basis van TDD: schrijf een falende test (red), maak deze werkend (green) en optimaliseer hierna de code (refactor). Marcin Czenko doceert in alle facetten van Scrum en in combinatie met goede development practices (ofwel XP).

In ons Eindhovense Agile cafe hield deze XP trainer een presentatie over Self Organization (in het nederlands zelfsturendheid genoemd), als belangrijk basisprincipe voor development teams. Zelfsturende teams zijn veel productiever, wendbaarder en slimmer in complexe ICT opdrachten. Scrum stimuleert zelfsturing: teamleden kiezen zelf wat ze aan kunnen en organiseren zelf wat ze kunnen verwerken (bijvoorbeeld tijdens de daily standup). Via zelfgekozen afspraken worden teamleden meer verantwoordelijk en doen teams bewuster groeien in het worden van een effectief development team. Dit leidt tot een zelfsturende organisatie waarin vakmensen veel oplossingsgerichter en interactiever ICT ontwikkelen.
 
 Het verhaal achter Red-Green-Refactor Agile filosofie met filosoof Wittgenstein
De Agile filosofie
Marcin Czenko kwam telkens terug op deze basis. De Agile filosofie betekent dit voor ICT ontwikkeling: het wordt heel veel doelgerichter. Hierbij hoort simpelweg zelfsturing. De XP trainer kon deze principes prachtig onderbouwen met quotes van de filosofen Kant, Wittgenstein en Aristoteles. Alledrie de filosofen pleiten namelijk op hun wijze voor zelfsturing. Kant zou zeggen: "laten we ons niet misleiden door de enorme causaliteit, de wereld oogt simpel, maar is enorm complex". Wittgenstein zou zeggen "waarover men niet spreken kan, moet men zwijgen". Aristoteles zou beamen dat "diegene met de praktijkervaring ook verreweg meeste de kennis heeft". Zelfsturing is dus eenvoudig & wijs uitlegbaar. Het publiek smulde van de vele conclusies! ;-)

Zelfsturendheid van Scrum (of XP) werkt in ICT. Management is bij Scrum bewust dat development een doelgerichte, open samenwerking vergt met interactie tussen vakmensen. De Scrum Master doet alleen het Scrum proces managen en zal als coach nooit een resultaat kunnen opeisen (wel faciliteert deze het behalen van de resultaten). Het Scrum team is zelf verantwoordelijk voor het resultaat en moet het resultaat zelf organiseren. In traditionele ICT doet het management verplichtingen opleggen, in Scrum doet het team zelf inschatten wat het optimaal kan leveren in samenwerking met de klant. Dit laatste werkt veel productiever. Meer weten over zelfsturing in Scrum? Bekijk dan deze video

Daarna volgden 4 Open Space topics:

1. De rol van de manager
Agile managers zijn process enablers, geen controllers. Ze faciliteren dat het team optimaal aan het product kan werken. Het command-and-control management is met Agile verleden tijd, moderne managers doen teams faciliteren. Volgens het scrum proces, in een ideaal samenspel met stakeholders.
2. Agile leadership in Scrum teams
Zorgen dat je altijd een goed begrip hebt in wat er speelt. Goed werken volgens de principes van Scrum. Getting things done als hoge prioriteit nastreven. Groepsethiek begrijpen en de lead nemen.
3. Agile business transformatie
Agile moet ook buiten de ICT kunnen werken, in de gehele bedrijfsvoering. Hoe krijgen we dit voor elkaar? Wendbaarheid is ook vaak een belangrijk doel van het bedrijf. Houdt het eenvoudig en zorg voor begrip. Toon de voordelen. Vraag om betrokkenheid. Houdt workshops gericht op begrip verkrijgen.  
4. Richting van ASC Eindhoven & meehelpen
Ons maandelijkse platform voor kennisdeling werkt. Steeds meer mensen willen structureel bijdragen aan ASC Eindhoven. Het aantal kernleden groeit en de samenhang wordt steeds beter. Iedereen mag meebouwen aan ons doel: het verwezenlijken van een waardevol duurzaam ICT platform. We komen regelmatig op de woensdagen bijeen bij MADSpace en hebben online tools voor het samenwerken: informeer bij asc.eindhoven@gmail.com.