Community‎ > ‎

XP nights

Bij ASC Eindhoven houden we meermaals per jaar een XP night, gericht op de eXtreem Programming liefhebbers uit regio Eindhoven. Op woensdag 8 augustus hielden we onze eerste  XP night bij ASC Eindhoven. Met aangename zomertemperatuur zaten we op de zonnige terrasjes van MADSpace, ons gratis ICT cafe. De XP experts van ASC Eindhoven openden de avond met een eXtreem Programming workshop. Na de workshop die veel inspireerde volgde de Open Space. Lees hier het verslag van de XP night

XP uitgelegd
eXtreme Programming (XP) is de Agile aanpak gericht op de 'mensen' discipline van ICT. Omstreeks 1999 startte Kent Beck de XP beweging en 2 jaar later was hij ook ondertekenaar van het generieke Agile Manifesto, het startpunt van de Agile beweging. In het begin was XP een verzameling best practices rondom programmeren, van TDD tot Continuous integration. XP bestond uit louter gedisciplineerde programmers met progessieve (eXtreme) werkwijzen. 

De XP beweging is nu tot veel bredere aanhang gegroeid, gericht op de 'mensen' discipline in plaats van (slechts) de 'programmering' discipline. Omdat ICT veel meer omvat dan programmeren alleen, moeten de aanhangers ook goed begrijpen hoe dat ICT in het geheel gerealiseerd moet worden. ICT gaat niet alleen om programmeren, de moderne zienswijze van XP is dat het vooral gaat om mensen en de organisatie van ICT. XP professionals zijn doorgaans dus ook goede Agile coaches met expertise in pyschologie, bedrijfskunde en ICT management.


 XP in Nederland: Agile voor de liefhebbers
Ondanks dat zowel Agile als XP steeds meer mainstream beginnen te worden, komt de oorspronkelijke XP community al jaren niet meer bijeen. De oprichters hebben namelijk de Agile Holland community opgezet, die behalve XP ook alle andere Agile initiatieven behandeld en dus een veel grotere massa aanboort. Nederland kent nog geen jaarlijkse Scrum of Agile conferentie.

De XP gemeenschap organiseert wel elk half jaar een XP conferentie. Deze conferentie is heel innovatie gedreven, georganiseerd door dezelfde groep innovatievelingen die er 10 jaar geleden al mee startte. Bewust kiezen ze om de conferentie klein te houden: voor de liefhebbers van Agile kennis en niet voor de massa (en bijhorende zakelijke commercie!). Het event is bij uitstek een hele plezierige, vol games rondom Agile. XP is dus hier synoniem voor Agile voor de liefhebbers. 

 XP Days conferentie: innovatie op Agile gebied
De XP days is dus Nederlands enige Agile conferentie, met als hoofddoel innovaties op Agile gebied. Omdat ICT werkelijk qua menselijke discipline over alles kan gaan, heeft XP days ook een breed programma: de onderwerpen varieren van de klassieke XP gedachte (het hardcore-programmeren) tot het Agile coachen van organisaties. Het grootste deel van het publiek zijn Agile coaches en Scrum Masters. Hier presenteren is een hele eer, aangezien jaarlijks meer dan 100 sessie voorstellen worden ingestuurd en de organisatie er een prachtig event van maakt. 
XP days: 

XP Night bij ASC Eindhoven: innovatie!
Ons ASC initiatief is ontstaan op de afgelopen XP Days conferentie eind april. Een groepje XP liefhebbers uit Eindhoven bedacht destijds dat het wel heel erg leuk zou zijn om regelmatig op de fiets te kunnen naar een eigen favoriete Agile event, in plaats van elke keer lange auto ritten te moeten maken. En zo geschiedde! Onze bijeenkomsten brachten veel inspiratie, ook dankzij de XP onderwerpen die we bewust of onbewust behandelden. 

En nu dus binnenkort: de eerste XP night! De XP fans bij ASC Eindhoven kijken ernaar uit! We hebben als XP team voor het eerst samen een game uitgedacht, genaamd de Craftsmanship game. We openen de avond met deze ludieke game waarin je de kracht van Scrum ervaart en tevens vele oefeningen doet rondom de essentie van Craftsmanship. In deze interactieve game doe je in een team deelnemen aan een ludieke pub quiz en los je craftsmanship vragen gezamenlijk op. Uiteraard doet de game eXtreme veel inspireren voor de innovatieve Open Space erna! ;-)