MADSpace‎ > ‎

Pleio

Plein Overheid ofwel www.pleio.nl is gebouwd op social media pakket www.elgg.nl. De Elgg cloud van de overheid levert zelfstandige deelsites. Als je een goed doel wilt organiseren voor de maatschappij, werk je voor de publieke zaak en kun je een deelsite hiervoor aanvragen. Dit kan via dit aanvraagformulier en binnen enkele dagen heb je dan een eigen samenwerkingsplatform voor je goede doel. Alle informatie inclusief handige filmpjes over deelsite beheer vindt je via de deelsite https://mijndeelsite.pleio.nl/. Pleio is volgens de statuten gebaseerd op Open Source, het cloud platform zelf is geen Open Source, dwz bereikbaar via het web (zoals bv Elgg). Dit houdt in dat we alleen kunnen bijdragen via Plugins. Pleio wordt al jaren alleen ontwikkeld door ColdTrick, de Elgg specialist in NL

De visie op pleio
Pleio is een product met veel potentie, welke als de organisatie zich nog veel zal ontwikkelen, ook op Open Source gebied. Het is het openbare samenwerkplatform voor burgers. Hierin kun je samen kennis opbouwen en publiceren naar wens, binnen je groep, je community of gewoon publiekelijk. Je zou elke groep in je deelsite kunnen zien als een zelfstandige werkplaats en een deelsite als een verzameling van de werkplaatsen, ofwel een doelgericht werkgebied. Natuurlijk geeft dit veel informatie op, belangrijk is dat je het allemaal in eenvoudig overzicht kunt houden met een dashboard. Er is geen ander publiek samenwerkings platform dat dit biedt. Google sites (waarmee deze Eindhovense blog is gemaakt) is weliswaar veel laagdrempeliger en gebruiksvriendelijker, alleen de Google wiki heeft maar zeer beperkte publicatie mogelijkheden. Pleio is uniek: het is er voor alle burgers die wilen samenwerken aan het goede doel, men kan ermee een doelgerichte denktank aanmaken waarop burgers kunnen kennisopdoen voor het goede doel en hiervoor eigen werkplaatsen kunnen opbouwen. 

De beperkingen van Plein Overheid
Pleio is een nieuwe product, dat nieuwe dingen kan. Dit geeft een enorme drempel voor burgers om ermee te starten. Daarbij is pleio nog niet gebruiksvriendelijk genoeg. Het blijkt nu vooral geschikt voor digitaal vaardigen. Het vergt namelijk soms kennis van HTML, wat de meeste mensen niet hebben. Daarbij is het bouwen van een geavanceerde site vergelijkbaar met Microsoft FrontPage: de website via wysiwig worden verkregen, het vergt echter soms wat diepgaandere kennis.   Dit is echter nog niet de enige beperking als je een site publiceert. Je moet met name zorgen dat je ook verstand hebt van het opbouwen van een community en dat je mensen kunt stimuleren om mee te doen. Verder heeft Pleio.nl de volgende beperking dat het veel te veel mogelijkheden biedt, je moet het dus zelf effectief houden, bijvoorbeeld door de belangrijkste groepen snel benaderbaar te maken en door alleen blogs te gebruiken. De blogs hebben minimale kosten om te lezen voor de eindgebruiker en zijn meestal heel doelgericht. Met bv een Tweio kun je heel gericht een gebruiker aansturen, echter het is de vraag of je dit ook wil.  

Filmpjes over Pleio
1. de officiele gebruikersinstructie
2. de visie van Pleio: een online vergadercentrum
3. tip&tricks: kennis opbouwen ipv emailen

Referenties voor Open Source development
De Elgg source code staat op github: https://github.com/Elgg/elgg
De community forums met 6000> developers: http://community.elgg.org/groups/all
Het installeren van elgg op je lokale PC: Windows en Linux
2000 plugins voor uitbreiding van je Elgg: http://community.elgg.org/plugins
Ċ
Koen Aben,
17 feb. 2013 02:31